Barraca de cal Quirze Vallirana

Baix Llobregat
Carrer del Montseny - Carrer de l'Esquirol - Urbanització Vall del Sol
Prop de l'encreuament del dos carrers, al costat del torrent de cal Xelín
237m

Coordenades:

41.39303
1.93557
411013
4582935
08295-178
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Enderroc important.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0929008DF1802N
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al sud. La seva planta és circular i no ha estat restaurada malgrat l'elevat grau d'enderroc que pateix l'estructura. Compta amb un contrafort disposat al voltant de l'estructura. El primer tram de la llinda i la part frontal de la barraca està enderrocat. Hi havia hagut porta.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 10278) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV181).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).