Barraca de cal Pau Coix Vallirana

  Baix Llobregat
  Serral del Suro - Can Montané
  Prop de la masia de can Montané i damunt de l'empresa Manau
  259m

  Coordenades:

  41.37823
  1.92073
  409752
  4581307
  08295-35
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00600002
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al nord-oest. La seva planta és circular i presenta un accés rectangular amb la llinda plana. No ha estat restaurada. A la banda dreta de la porta li falten unes quantes pedres i té un graó per accedir al marge on està bastida la construcció. A l'interior hi ha un cocó.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 8440) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV030).

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).