Barraca de cal Marotes Vallirana

  Baix Llobregat
  Torrent de Campderrós - La Llibra
  Prop del Institut Vall d'Arús i del carrer de Barcelona
  138m

  Coordenades:

  41.38628
  1.94293
  411619
  4582178
  08295-156
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Altres
  Privada
  Ref. Cad.: 1723302DF1812S
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al sud-est. La seva planta és quadrada i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. La part superior de la coberta exterior està cimentada.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 10093) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV159).

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius. Actualment serveix de gossera pels caçadors. Va ser construïda pel margener Josep Tres i Armengol, avi de l'actual propietari.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).