Barraca de cal Caixò 1
Vallcebre

La Muntanya

OPC - María del Agua Cortés Elía

Barraca Cal Caixo 1, petita, adossada al marge, porta de llinda horitzontal (90cm x 22cm), planta gairebé rectangular, orientada al sud-est. Barraca ubicada en una zona de camps i feixes gairebé abandonades entre 1400m i 1500m d'altitud. Antigament feixes de conreu, ara majoritàriament cases de segona residència. Accés fàcil a peu, des de la pista antiga de Coll de Pradell.

Hi ha moltes barraques en el municipi de Vallcebre i hi ha de totes les tipologies des de barraques refugi fins a barraques gairebé monumentals. La barraca refugi és petita i servia per aixoplugar-se. N'hi ha unes de molt petites en què hi cap només una persona i que servien per guardar eines. La barraca mitjana és més gran amb una amplada i una alçada que permeten una estada més còmoda, on s'hi podia cuinar i passar nit. La barraca “monumental” te una alçada que permet la construcció de dos pisos a l'interior per estades de dies. Aquestes barraques tenen lleixes i armaris. Les barraques de Cal Caixo es troben en terrenys marginals i més que probablement afectats per la gran esllavissada de l'any 1991.