Barraca de boscaters de la Canal Gran
Matadepera

Canal Gran
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Restes amb poca potència que porten molt de temps en desús.
    Jordi Montlló Bolart

La construcció localitzada en ple cor del massís de Sant Llorenç del Munt, al capdamunt de la Canal Gran, en el seu vessant hidrogràfic esquerre, amb un fort pendent que en aquest indret fa un petit pla, protegit per un gran bloc ciclopi que li fa de contrafort. Està situada al peu d’un corriol emboscat que resseguint la canal s’enfila fins a la Cova del Penitent i la Castellassa d’en Torres entre d’altres.

És de planta quadrangular, de gairebé quatre metres de costat per 1 metre d’alçada màxima conservada. Fet de pedra seca, sense emprar morter de calç. A un dels costats, coincidint amb el corriol de pujada, hi ha el que semblen els brancals o muntants del que hauria estat una porta d’accés, estreta. A la paret nord, hi ha un nínxol (cocó o tinell) excavant en part en el marge de 0’80 m de costat amb una única llosa planera que el cobreix. El mur que comunica amb la canal és el que està més malmès, amb la pedra escampada entremig de la vegetació.

Esmentat en la guia interactiva de Ramon Suades com a Barraca de boscater; però per l’estructura del recinte i l’amplada no sembla plausible.  D’altra banda, l’estretor de la porta i el nínxol arran de terra no sembla compatible amb l’establiment d’un tancat per a bestiar.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.