Barraca davant Mas Palomas 2
Castellfollit del Boix

Obaga de Grevalosa. Est de Grevalosa
    Emplaçament
    Camí de Castellfollit a Mas Palomas. Passada la casa enderrocada de Cal Climenç a l’esquerra. Seguir uns 300 m i endinsar-se a la dreta
    776

41.69119
    1.67032
    389347
    4616344
    08059 - 253
    Enderrocada
    08058A004000040000PR
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Barraca situada a l’Obaga de Grevalosa, en una zona boscosa, construïda amb la tècnica de la pedra seca. L’edificació s’adossa a un marge de pedra que li fa de paret de tancament posterior. Malgrat el seu mal estat de conservació, es tractaria d’una barraca amb el portal d’accés ubicat al sud-oest i amb la coberta en forma de falsa cúpula, ja que conserva una petita part de l’arrencament.

Les barraques de pedra seca són construccions  lligades plenament amb l’activitat agrària i, principalment al conreu de la vinya. A la comarca del Bages, a partir del segle XVIII, el conreu de la vinya esdevindrà una de les principals fonts econòmiques i de desenvolupament de la zona. L’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant la construcció d’aquest tipus d’edificacions. Les barraques estan construïdes amb la tècnica de la pedra seca, que consisteix en superposar i encaixar pedres de diverses mides sense cap material d’unió. La pedra s’obtenia del propi camp, un cop es llaurava. Alhora d’edificar les parets de la barraca ja es tenia en compte de deixar l’espai de la porta, finestres, armaris...En la majoria dels casos és una barraca simple amb un sol portal d’accés que permet el pas d’una persona, malgrat que també hi ha barraques dobles amb entrades independents, una per la persona i l’altre per l’animal. La funció d’aquestes construccions era la d’aixoplugar, un espai on guardar l’utillatge agrícola i també com a zona d’emmagatzematge.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.

SOLER, J. (1994): Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Editorial quaderns. Manresa.