Barraca codi 9912 - BV140 Vallirana

  Baix Llobregat
  Can Campderrós - Urb. Selva Negra Catalana - Urb. Els Pinars
  Entre el passatge dels Pinars (urb. Els Pinars) i el carrer del Quixot (urb. Selva Negra Catalana)
  229m

  Coordenades:

  41.37819
  1.93877
  411260
  4581284
  08295-138
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Dolent
  Completament enderrocada.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 1312056DF1811S
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada a l'oest. La seva planta és circular i no ha estat restaurada, tot i l'elevat grau d'enderroc que pateix la part superior de l'estructura. Caldria netejar-la més per que sembla que hi hagi uns contraforts exteriors en dos punts de la barraca.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).