Barraca codi 9739 - BV118 Vallirana

  Baix Llobregat
  El Corral - La Llibra Casanova
  A l'est de la urbanització de La Llibra, prop del carrer de Juli Garreta
  226m

  Coordenades:

  41.3837
  1.94678
  411938
  4581888
  08295-116
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  La part superior està enderrocada (coberta i accés).
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00300003
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al nord. La seva planta és de ferradura i pateix un elevat grau d'enderroc a la part superior de l'estructura (coberta i accés). El portal és rectangular i en origen presentava una llinda plana que s'ha trobat a terra. A l'interior es pot observar un cocó.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).