Barraca codi 13419 Vallirana

  Baix Llobregat
  Coll de la Creu d'Ardenya - Mas de les Fonts
  Entre el Coll de la Creu d'Ardenya i el Pla de Claperons
  452m

  Coordenades:

  41.35983
  1.92216
  409846
  4579263
  08295-115
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Dolent
  Completament enderrocada.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00600010
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al nord-est. La seva planta és circular i presenta un elevat grau d'enderroc de l'estructura. Tot i això conserva una mica la paret del darrera. Sembla que la porta estava situada al nord-est.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).