Barraca codi 9724 - BV111 Vallirana

Baix Llobregat
Bosc de cal Marotes - La Llibra
Al costat del parc del Cargol, a la urbanització de La Llibra Casanoves
167m

Coordenades:

41.38397
1.94249
411579
4581922
08295-110
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Part superior enderrocada.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 1820803DF1812S
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud. La seva planta és circular i presentava un portal d'accés rectangular, que en l'actualitat està força malmès. De fet, la barraca no ha estat restaurada, tot i l'elevat grau d'enderroc que pateix tota la part superior de l'estructura (coberta i portal). La llinda es va trobar a terra. Està situada prop de les possibles restes de l'antiga capella de Santa Leda.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).