Barraca Codi 8913
Rajadell

    Bages
    Valldòria
    443

    Coordenades:

    41.72231
    1.6852
    390638
    4619781
    Número de fitxa
    08178 - 321
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad: 08177A00900001
    Autoria de la fitxa
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

    Barraca de vinya de planta rectangular construïda amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Aïllada. Orientació E. La porta presenta una llosa plana com a llinda. La coberta amb falsa cúpula esta en bon estat i està recoberta de terra. Te un ràfec de pedres. La planta és de 3x2,80 m. L'altura interior és de 2,60 m. La porta fa 87 cm d'ample i té una altura d'1,55 cm. El gruix de les parets és de 60 cm. Es veuen perfectament les pedres on es comença a tancar la volta; n'hi ha una (la de la paret on s'obre la porta) que serveix com a sortida de fums. Hi ha dues finestretes a les parets laterals. Està separada del marge, però té una filera de pedra que l'uneix (potser servia per enfilar-se al marge de dalt).

    Informació i fotografia extreta de Wikipedra. Barraca Codi 8913 Autor: Joan M. Vives i Teixidó Data registre: 12/10/2013. Situada a la Vinya del Francisco

    Les barraques de pedra seca, veritables mostres d'arquitectura rural popular, defineixen el paisatge tradicional d'àmplies zones d'explotació vitivinícola i són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya. És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera (anys 90 del segle XIX), tot i que posteriorment, amb la represa a menor escala del conreu de la vinya a la primera meitat del segle XX, es seguiran construint.
    La acurada tècnica constructiva va proporcionar a les barraques una gran qualitat i resistència, una tècnica que té paral·lels a bona part de la Mediterrània. Presenten plantes variades, circulars i quadrades principalment. Les parets estan fetes amb pedra en sec, i la falsa cúpula està construïda amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses i es cobreix de terra.
    Les barraques de vinya tenien la funció de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i servien per a descansar, aixoplugar-se de la pluja i guardar estris i eines.

    Web Wikipedra. Construccions de pedra seca. Observatori del paisatge. Codi 8913.
    http://wikipedra.catpaisatge.net/