Barraca codi 6771 - BV003 Vallirana

Baix Llobregat
Fondo de les Fonts - Can Bogunyà
A tocar del camí que va de can Bogunyà al Mas de les Fonts
228m

Coordenades:

41.36563
1.93444
410881
4579894
08295-10
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
La coberta està enderrocada i la banda esquerra esquerdada.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00500001
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al nord. Presenta una planta circular, amb una porta d'accés rectangular amb la llinda plana. La coberta està enderrocada, i compta amb un contrafort exterior disposat a dos nivells, adossat a la dreta de la porta d'accés. A la banda esquerra no hi ha cap contrafort, però s'observa una esquerda a la paret.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 6771) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV003).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).