Barraca codi 6770 - BV005 Vallirana

  Baix Llobregat
  Fondo de les Fonts - Can Bogunyà
  Situada dins del bosc que hi ha a l'esquerra del camí que va de can Bogunyà al Mas de les Fonts
  248m

  Coordenades:

  41.36408
  1.93397
  410840
  4579723
  08295-9
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Tant la coberta com l'accés es troben enderrocats.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00500001
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca de grans dimensions, del tipus aèria aïllada i orientada al nord. Presenta una planta circular i amida uns 2 m d'alçada per 2 m de diàmetre. Malauradament, la construcció té tant la coberta com la porta d'accés enderrocats. A l'interior hi ha un cocó a nivell del terra.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 6770) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV005).

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).