Barraca Codi 19625
Rajadell

Monistrolet. E. del terme

Enderroc petit
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Barraca de vinya de planta circular, irregular, construïda amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Adossada al marge i en part dins el vessant del terreny. Orientació SE. La porta presenta una gran llosa com a llinda. La falsa cúpula s'inicia ja sobre la gran llinda i està coberta de terra.

Informació i fotografies extretes de Wikipedra. Barraca Codi 19625. Autor: Jordi Riera Plana. Data registre: 11/5/2019

Les barraques de pedra seca, veritables mostres d'arquitectura rural popular, defineixen el paisatge tradicional d'àmplies zones d'explotació vitivinícola i són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya. És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera (anys 90 del segle XIX), tot i que posteriorment, amb la represa a menor escala del conreu de la vinya a la primera meitat del segle XX, es seguiran construint.
    La acurada tècnica constructiva va proporcionar a les barraques una gran qualitat i resistència, una tècnica que té paral·lels a bona part de la Mediterrània. Presenten plantes variades, circulars i quadrades principalment. Les parets estan fetes amb pedra en sec, i la falsa cúpula està construïda amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses i es cobreix de terra.
    Les barraques de vinya tenien la funció de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i servien per a descansar, aixoplugar-se de la pluja i guardar estris i eines.

Web Wikipedra. Construccions de pedra seca. Observatori del paisatge. Codi 19625