Barraca codi 11036 - BV216 Vallirana

  Baix Llobregat
  Turó d'en Tres - Els Pinars
  A l'oest del turó i més propera al carrer de Venècia, urbanització dels Pinars, prop d'un torrent
  280m

  Coordenades:

  41.37956
  1.9456
  411833
  4581430
  08295-213
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Dolent
  Enderroc important de la coberta i l'accés.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00300005
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca i grans dimensions, del tipus aèria aïllada i orientada al sud-est. La seva planta és circular i no ha estat restaurada malgrat l'enderroc que pateix la part superior de l'estructura. Conserva una columna de cocó i fornícula, separada per una sola pedra gran. La missa del cocó és de 35 x 25 x 85 cm i la de la fornícula 40 x 45 x 52 cm.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).