Barraca codi 10962 - BV215 Vallirana

Baix Llobregat
Bosc de cal Marotes - La Llibra
Davant del Parc del Cargol, a l'avinguda dels Pinars
173m

Coordenades:

41.38414
1.94315
411635
4581940
08295-212
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Enderroc important (coberta, accés i murs).
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 1820803DF1812S
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al nord-oest. La seva planta és circular i no ha estat restaurada malgrat l'enderroc que pateix l'estructura. Sembla que la barraca era molt gran, ja que el gruix del mur de la porta és de 125 cm. Malauradament, al fer la urbanització van treure tota la terra del darrera i només queda una part de l'estructura.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).