Barraca 1 de can Soler
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    Camí de la carretera BP-2121 a can Soler de Secabecs
    623

    Coordenades:

    41.44023
    1.553
    379117
    4588639
    Número de fitxa
    08288 - 120
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Cuidada i periòdicament desbrossada d'heures
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08288A00200010
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Barraca de pedra seca voltada de vinya, exempta, de planta circular de 320 cm de diàmetre, amb coberta de falsa cúpula. Porta acabada amb arc primitiu amb la part superior plana feta amb lloses de pedra amb forma de plec de llibre, amb una alçada de 160 cm i una amplada màxima d'e 100 cm.

    S'hi arriba pel camí que porta a Cal Soler de Secabecs i, passat cal Maginet i abans d'arribar a cal Ton Joanot, a mà dreta ja es pot veure des del camí.
    A escassos metres s'hi troba un pou, amb construcció aèria de pedra seca.

    Les característiques pròpies del territori penedesenc han obligat l'ús de tècniques, com la pedra seca, per a fer productives i treure el màxim rendiment de les terres de cultiu. Aquestes construccions han modulat el paisatge i el sistema agrari al Penedès, sobretot des del segles XVIII i XIX, quan la vinya va esdevenir el conreu principal del territori. Són unes estructures relacionades, principalment, amb aquest conreu i també amb el de l'olivera i de l'ametller, sobretot en aquelles zones on el sòl és de pitjor qualitat, per la gran quantitat de pedres que dificulten la productivitat i el conreu.
    El mes de novembre de 2018 l'art de la pedra seca va passar a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco pel fet de desenvolupar un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.