Barra de Ferro
L'Esquirol

Les Gorgues, Sant Martí Sescorts
    A la confluència de la riera de la Bertrana amb la de les Gorgues.

ACA Generalitat de Catalunya
    Virgínia Cepero González

La Barra de Ferro és un espectacular indret natural format per un alterós cingle. Al centre es despenja la riera de la Bertrana, des d'una alçària de 80 m, creant un salt d'aigua de gran bellesa, que cau a la riera de les Gorgues.

El seu nom prové d'una antiga barra de ferro al cim del penyal que s'unia, mitjançant una gruixuda corda, amb una altra situada en el cingle de l'altre costat de la vall. Era utilitzada per a transbordar feixina, carbó, troncs, etc., procedents del sector de Sant Bartomeu Sesgorgues.

VINYETA i LEYES, R. (1956) Les Gorgues: Collsacabra occidental. Guia monogràfica. Barcelona: Publicacions de la Fundació Massot Palmés, p. 87-88.
    VINYETA i LEYES, R. (1980) El Collsacabra: els salts i cascades. Torelló: Celblau.