Balma dels Gitanos
Olost

Sector oest del terme municipal
    A 1700 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 2'700.

Jordi Compte i Marta Homs

La balma dels gitanos està situada al límit d'un pla elevat on es troben les restes del mas Albadà, prop del torrent de Coll de Ram, que prové de la Casanova del Coll del Ram, situada a l'est de la balma.
    Es tracta d'una balma de petites dimensions orientada al sud, per tant asolellada i seca. Fa aproximadament 15 metres de banda a banda, amb una alçada mitjana d'uns 2 metres assolint pràcticament els 3 metres en el punt més alt. Té una profunditat d'uns 3 metres en la major part de la balma, arribant als 5 metres en el punt més profund. El sostre es troba en gran part fumat.
    Al costat de la balma hi ha diversos trams de murs de pedra seca, que indicarien l'aprofitament de la zona per al conreu o el bestiar.

Actualment hi ha un remolc a l'interior de la balma.

Segons fonts orals aquesta balma era habitada habitualment per pobres, rodamóns, passavolants, etc. Com a testimoni de l'aprofitament de balma com a habitatge en queden les parets enegrides pel foc que s'hi havia fet.