Balma del Bloc
Matadepera

  Vallès Occidental
  A l'alçada del carrer de Vista Alegre, 55-73
  750

  Coordenades:

  41.62764
  2.02057
  418414
  4608898
  Número de fitxa
  08120 - 190
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  El parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac comença just per darrera de la Bauma del Bloc.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  8192701DG1089S0001XY
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Cavitat ubicada al dessota d’un bloc de varies tones de pes després que aquest es desprengués de la cinglera, la Roca de les Onze Hores. L’accés s’ha de fer en direcció al Cavall Bernat, pel carrer de Vista Alegre. Un cop arribats al final de carrer asfaltat, continuar una vintena de metres en direcció a ponent pel camí planer de terra en direcció al Cavall Bernat. Al davant mateix de l’entrada d’una torre, a mà dreta, s’observa una petit corriol. Cal pujar una vintena de metres més.

  Malgrat la seva denominació, en realitat no es tracta d’una balma en el sentit propi de la paraula, ja que aquesta només es pot formar  quan l’erosió i els estralls de la climatologia actuen en un estrat de la roca més susceptible de ser erosionada, formant llavors una cavitat més o menys profunda.

  Aquest enorme bloc, en caure i rodolar, quedà frenat damunt d’una codina deixant part del sòcol al descobert. En ell s’hi practicà una obertura excavada al terra i els costats es reforçaren amb dos murets de pedra seca a banda i banda deixant al mig una obertura que n’és l’accés. Aquest està orientat en direcció sud-est i mesura 0’83 m d’amplada per 0’74 m d’alçada. La profunditat al seu interior és de 3’8 metres, per una alçada de 0’85 m màxim al centre de la cavitat. El muret situat a la dreta de l’entrada mesura 2’10 metres, mentre que el del costat esquerra fa 3’40 metres.

  En tot aquest sector s’hi observen diversos murets de pedra seca, de poca alçada per la majoria, oscil·lant entre els 0’70 m i 0’80 m amb orientació NE-SW.

  Els murets de pedra seca arran de la Bauma del Bloc i a tot el sector, indicarien que aquesta hagi estat emprada amb tota probabilitat com a barraca de vinya o de pagès.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Guia interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.