Balma de les Panses
Talamanca

Paratge de la Soleia i Can Mas
    Balma sobre el torrent de l'Arbocet o Arboçar o del Home Mort

Quim Serdà i Manau

Es tracta d'una balma obrada que conserva encara un mur de parament irregular aixecat amb carreus de pedra escantonats units sense morter seguint la tècnica constructiva de la pedra seca. L'estructura de la balma forma un angle recte aprofitant el sostre de pedra natural i el fons de la balma. Encara conserva la porta de fusta de l'entrada. Al no haver-hi camí es fa difícil el seu accés.

Segons la informació apuntada per Joan Escoda al lloc web esmentat a la Bibliografia, tenim que les coordenades geogràfiques de la Balma de les Panses són les següents: latitud 41.42.809, longitud 1.57.173

Sembla tractar-se d'una balma destinada a guardar ramats i estris agrícoles. En temps de la guerra civil (1936-39) va servir d'amagatall. Actualment es troba totalment desocupada.