Balma de les Esplugues
Gaià

Sector nord-est del terme de Gaià
    Pista asfaltada al sector N-W del municipi, a l'alçada de la Vall de V camí est uns 600 m i corriol

Entorn abandonat i força envaït per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Espectacular balma que està emplaçada uns 250 m al sud de la casa de les Esplugues. És conformada per una massa rocosa d'uns 6 metres de gruix que gira tot fent un angle molt tancat. Just en aquesta raconada hi neix el torrent de cal Cisteller, enmig d'una vall estreta, frondosa i molt humida. La balma va resseguint aquesta curvatura i ocupa una superfície considerable, d'uns 200 m2. La cavitat arriba a tenir una profunditat de 8 metres i una alçària que permet el pas d'una persona lleugerament acotada. En el sector de ponent es fa més estreta i més baixa i, en algun tram, s'ha esllavissat. En diferents punts de l'interior hi brolla aigua molt fresca. Per aprofitar-la s'hi han col·locat dues piques de pedra.
    Ben segur que el mas Esplugues va prendre el nom d'aquest element natural, ja que una espluga és una gran balma. Segons es diu, en altre temps la balma de les Esplugues fou refugi de bandolers i captaries que passaven per la contrada.