Balma de Barons
Capolat

Berguedà
    La Balma es troba en les terres del mas Barons, dins del terme de l'antiga parròquia de Sant Andreu de Farners, a la zona oriental del municipi de Capolat.
    Emplaçament
    Al costat d'un camí que s'agafa quan acaba una pista que comença a la carretera que s'agafa en un trencant al km 17 de la BV-4241

42.078203910954
    1.7850509086832
    399503
    4659173
    08045 - 11
    La balma té uns panells amb gravats, però al ser pedra sorrenca estan molt degradats.
    08044A011000020000SM
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

La balma de Barons és una balma de grans dimensions. Les parets són de sorrenques argiloses i les pedres superiors són conglomerats. La coloració de les roques oscil·la entre el negre i un marró argilós. A l'extrem sud de la Balma es conserva un panell de pedra amb gravats. Aquests són un conjunt de línies verticals i horitzontals que es van entrecreuant, formant una quadrícula. En el panell de sobre d'aquest també s'hi entreveuen gravats que segueixen la mateixa pauta que els anteriors, però estan massa degradats per apreciar-se bé.

És molt difícil poder concretar una cronologia, ja que l'únic element visible a la balma són els gravats i no s'han estudiat ni s'han fet excavacions arqueològiques que ens puguin donar dades complementàries sobre l'ús de la balma en diferents èpoques. D'aquest estil de gravats se'n fan ja a la prehistòria, però això no descarta que puguin ser d'èpoques posteriors.