Ball del Rei
Els Prats de Rei

Ja no es balla
    Sense accés
    Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'un ball amb una coreografia vuitcentista similar a una 'Quadrilla de Llancers' o als rigodons (dansa d'origen provençal en dos temps), molt de moda a finals del segle XIX, que a Prats de Rei es ballava el dia 1 de gener. Era un ball solemne, però a la vegada s'hi desplegava una certa paròdia cap al poder i els estaments poderosos i durant el ball es llegien 'les ordenances', que era un text descrit com a 'picant' i es posaven de rellevància els fets ocorreguts durant aquell any a la vila. És catalogat com un 'ball modern'. En l'arxiu del folklorista Josep M. Castells i Andilla, consta que el Ball del Rei el ballava l'Esbart de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona i que a part de a Prats de Rei també es ballava a alguns pobles de l'Alt Urgell. Segons el mateix Castells, la coreografia de la dansa va acompanyada d'una particel·la del mestre Josep Taxés. Aquest ball popular no apareix referenciat al recull enciclopèdic de Joan Amades.

Existeix un vídeo amb el Ball del Rei dels Prats de Rei, interpretat pel Grup de Dansa Tradicional Catalana Ramon d'Olzina de Vila-seca. Disponible a: http://www.jbargallob.net/index.php/registres-videos/64-ball-del-rei

La poca informació de què es disposa sobre aquest ball prové de la tradició oral i de les notícies indirectes extretes de l'arxiu particular del ja desaparegut folklorista d'Horta (Barcelona) Josep M. Castells i Andilla (1897-1988), referenciat per Josep Bargalló i Badia en el seu blog 'Arxiu de dansa tradicional a catalana'.