Ball del Most
Sant Esteve Sesrovires

Es feia al Casino

Música i dansa
    Actualment ja no es balla
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

Ball que es feia al Casino quan acabava la collita del raïm i després de la premsada, cap a l'octubre. El Ball del Most es feia per cel·lebrar la bona collita els anys que aquesta era abundosa.

Segons Joan Amades i Francesc Pujol, a la seva obra "Diccionari de la Dansa , dels Entremesos i dels Instruments de Música i Sonadors", el Ball del Most correspon a la ballada que es feia un cop acabades les feines de la verema en celebració de la bona collita els anys que aquesta era abundosa. Segons Amades i Pujol, a Ripollet, el ball del Most era un senzill ball de sala i el programa era format per danses modernes. Amb igualtat de circumstàncies i amb idèntica finalitat, feien a Vallirana una ballada per l'estil, a la qual donaven el nom de Ball del vi. Es probable que aquestes dues ballades siguin reminiscències d'un antic costum de celebrar una festa demostrativa del goig produït per l'abundosa collita de fruits de la vinya amb una dansa especialment destinada a aquesta finalitat.

AMADES, Joan / PUJOL. "Cançoner Popular de Catalunya. Volum I. Diccionari de la Dansa, dels Entremesos i dels Instruments de Música i Sonadors". Publicacions de la Fundació Concepció Rabell i Cibils Vda. Romaguera. Barcelona, 1946.