Ball del Ciri
Taradell

Carrer de Sant Sebastià

Música i dansa
    XVIII-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El ball del Ciri es balla cada any el 20 de gener, dia de Sant Sebastià. És ballat per sis parelles; tres parelles representen els administradors actuals, que faran el traspàs dels ciris i les almorratxes en un moment de la dansa al les tres parelles restants, que representen als nous pabordes. Des dels seus origens, és ballat per gent del poble i els que el ballen el primer any com a entrants, l'any següent ho fan com a sortints. Al llarg de la dansa, les balladores ruixen al públic amb la colònia que contenen les almorratxes. El vestuari és per les dones faldilles i jaquetó ocre i verd, brusa amb farbalans i galó, mantellina, enagos llargs, sabates de taló, mitges negres i una almorratxa amb colònia i adornada amb cintes i flors; pels homes pantalons negres, camisa blanca, armilla ratllada, corbatí de seda negra, barret de copa, sabates i mitjons negres i un ciri adornat amb cintes i flors.

Les fotografies són de Genís Sañé, Miquel Vilardell i Pere Grañén i han estat cedides per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

El ball del Ciri era molt popular a finals del segle XVIII a Taradell i a tota la comarca, ja que es ballava en d'altres pobles com Manlleu o Viladrau, amb les seves variacions. La primera notícia documental que en tenim al poble és de l'any 1776, quan consta entre les despeses del de la capella del Roser la compra de dues almorratxes. Va deixar de ballar-se a finals del segle XIX, tot i que a la Festa Major de l'any 1899 va recuperar-se. Era un ball arrelat a la festa de Sant Sebastià. Durant la Guerra Civil el ball del Ciri no es va ballar, fins pràcticament a la seva restauració, feta l'any 1996 i promoguda per l'Esbart Sant Genís. En aquest moment, va passar dels administradors de la capella del Roser als de Sant Sebastià.

ALTIMIR, A. (2010). Esbart Sant Genís de Taradell. IES Taradell. Inèdit.
    MORCILLO, M. (1998). Esbart de dansaires "Sant Genís" de Taradell. Inèdit.