Ball de la Varsoviana Aiguafreda

Aiguafreda i l'Abella

Ja no es balla.
Sense accés
Ajuntament d'Aiguafreda. Pl. Ajuntament, 1
Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La Varsoviana o Marsoliana era un ball típic que feien els aiguafredencs i aiguafredenques en sortir de l'ofici solemne de la Festa Major. La coreografia s'assemblava a la masurca i la balladora i el ballador dansaven abraçats. La indumentària era la caputxa en les dones i el gambeto en els homes. La lletra deia així:
"Marieta posa el peu aquí,
Marieta posa el peu allà.
Ella era tan eixerida
que de seguit li va posar."

També es coneixia com "la Dansa".

La Varsoviana és una dansa d'origen polonès que es ballava en algunes poblacions catalanes però que fa anys que caigué en desús. A Aiguafreda, el ball es va popularitzar durant el segle XIX. L'entitat "Amics de la sardana de la Vall del Congost" el va ballar en motiu de la celebració dels 1100 anys d'història d'Aiguafreda.

PUJOL, F.; AMADES, J. (1936). Diccionari de la dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors. Dansa. Vol I. Barcelona: Imprenta Elzeviriana.