Ball de la Bella Miralda
Sant Julià de Vilatorta

Música i dansa
    Ja no es balla actualment.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

Antiga dansa graciosa i delicada, que es ballava a Sant Julià de Vilatorta, la tarda de diumenge de Carnestoltes.
    La ballaire, mentre es movia a ritme d'una cançó que anava cantant, anomenava diferents parts dels seu cos, mostrant-les, tocant-se-les o remarcant-les, però de forma prudent i moderada.
    La cançó començava així: "La Bella Miralda / s'escalda, s'escalda / s'escalda dels peus, / dels peus i les vores, / les vores dels peus, dels peus...".

- AMADES, J. (1982). Costumari Català, vol. II Barcelona: Salvat editores. Edicions 62, p. 337-338.
    - PUJOL, F.; AMADES, J. (1936) "Diccionari de la Dansa, dels Entremesos i dels Instruments de Música i Sonadors", Cançoner Popular de Catalunya, Vol. I. Barcelona: Ed. Fundació Concepció Rabell i Cibils, p. 97.