Ball de Gitanes
Sant Esteve de Palautordera

  Vallès Oriental
  Es ballen a la plaça Major
  233

  Coordenades:

  41.703785097186
  2.4357057242363
  453051
  4617043
  Número de fitxa
  08207 - 95
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Modern
  Contemporani
  Segle
  Segle XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic/Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Daniel Gutiérrez Espartero

  Malgrat el nom, més que un ball, es tracta d’un espectacle format per diverses danses que es ballaven durant les festes de carnaval. El seu origen és incert, amb una gran tradició al Vallès i sembla que la tradició que té els seus inicis al segle XIX.

  L'esdeveniment se celebra el diumenge de carnaval, està totalment pautat i segueix l'esquema que es descriu a continuació:

  A les 11 h del matí els músics, juntament amb els balladors i els diablots, inicien la cercavila pels carrers de Sant Esteve de Palautordera per recollir donacions dels veïns que després serviran per fer l'aperitiu popular una vegada finalitzada la ballada. Aquells que fan una donació reben un pom de mimosa i un recordatori. 

  La música en directe acompanya tots els moments de la festa. Una vegada finalitzada la cercavila a la Plaça Major comença l'espectacle del Ball de Gitanes. L'inici de l'esdeveniment és l'entrada a plaça del personatge conegut com 'El Capità', damunt de cavall. Homes disfressats de velles, que representen els reis que presidiran i comentaran la festa, dansen amb ironia i burla com és habitual al carnaval. Es manté en secret la identitat d'aquestes persones. Posteriorment entren els diablots fent petar les xurriaques que animen els assistents i maquen l’espai on es ballarà. Mentre es balla, els diablots molesten el públic i els balladors. Finalment comencen els balls. Els nens comencen la ballada, és una mostra de la vida que té la festa i que n’assegura la pervivència. Entren les colles dels “joves” i dels “grans”. Les danses que conformen són les següents: Part de tres, Les estrelles, La catxutxa, El xotis, La jota i altres danses com el Ball pla que s'han anat afegint al llarg dels darrers anys. 

  L'esdeveniment finalitza amb un aperitiu popular.

  Fotografies i text extrets de: http://gitanesdesantesteve.cat/

  Tot i que la datació d'aquesta dansa és incerta, sembla que té una tradició vuitcentista. Als anys 20 del segle XX es va deixar de ballar. Posteriorment cap a l'any 1980 es van recuperar pel Carnaval.

  Actualment és una de les danses més característiques de Sant Esteve de Palautordera.