Ball de Gitanes
Polinyà

Plaça de la Vila

Música i dansa
    Ainhoa Pancorbo Picó

La ballada de gitanes, organitzada per la Germandat de Polinyà, és una festa associada a Carnestoltes força i arrelada a la població, ja que hi ha tradició d'aquest ball des de fa molts anys i, des de l'any 1979 es coneix que es balla cada any sense excepció. En l'actualitat hi ha dues colles, l'una de veterans i l'altra de més novella, i apleguen totes dues prop de 32 balladors.

Es conviden diferents colles de gitanes que mostren els seus balls durant la tarda de diumenge de la Festa Major. L'acte se celebrava fins fa poc al pati del CEIP Pere Calders i en els darrers anys a la plaça de la Vila.

L'acte abasta diversos balls i figures com jotes, contradances, i parts de tres. Es balla per parelles, vuit, dotze o catorze parelles. Es fa una entrada amb les parelles agafades dels dits, es feien una sèrie de figures assajades, es col·loquen en paral·lel i donen pas als altres balls. Quan s'acabaven es torna a sentir la música d'entrada i les parelles surten a saludar, les noies amb un mantó o mocador i els nois amb les mans.

El Ball de gitanes - d'origen vuitcentista-, és una de les manifestacions més antigues del folklore català, i alhora una de les més vives i dinàmiques, molt estesa per diferents poblacions del Vallès, tant Oriental com Occidental. És una evolució d'anteriors formes de ball popular. L'origen del seu nom, tot i que hi ha diverses interpretacions, podria provenir de les castanyoles que fan sonar i de les faldilles que porten les noies, que són de vius colors.