Ball de Gitanes
Sant Pere de Vilamajor

Música i dansa
    Tradició perduda.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

El ball de gitanes és una dansa popular, que es ballava durant les festivitats més destacades que es celebraven a Sant Pere de Vilamajor, i per Carnestoltes.
    Els nois anaven vestits amb faixa i espardenyes, mentre que les noies portaven vestits de colors vistosos.
    Sant Pere de Vilamajor era una població amb molta tradició en el Ball de Gitanes però, malauradament, es va perdre a mitjans dels anys setanta del segle passat.

Element fitxat per mitjà d'informacions orals.

El Ball de gitanes - d'origen vuitcentista-, és una de les manifestacions més antigues del folklore català, i alhora una de les més vives i dinàmiques, molt estesa per diferents poblacions del Vallès, tant Oriental com Occidental. És una evolució d'anteriors formes de ball popular. L'origen del seu nom, tot i que hi ha diverses interpretacions, podria provenir de les castanyoles que fan sonar i de les faldilles que porten les noies, que són de vius colors. El ball consta de les quatre peces principals: la Catxutxa, la Contradansa, la Jota i el Xotis. La Catxutxa és l'entrada del ball, en la que els dansaires fan el punt dels balancers fent una trena entre sí. La Contradansa es balla en fileres que es trenquen en fer les eixides. La Jota és un ball ràpid amb ritme de vals-jota. El Xotis té una part muda, en què l'únic so és el repic de les castanyoles.