Ball de Faixes
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Nucli urbà.
  449

  Coordenades:

  41.56093
  1.52327
  376862
  4602082
  Número de fitxa
  08226 - 81
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El ball de faixes es balla cada any per la Festa Major; el segon dissabte de novembre, ocasionalment durant la Festa Major d'estiu, el darrer cap de setmana d'agost i antigament també per Pàsqua.
  Els 12 ballarins,cadascú amb la faixa estesa, duen a terme un total de nou figures molt vistoses, essent les últimes les més importants. El cap de colla es situa enmig del grup i els seus companys evolucionen en rodona al seu entorn, entreteixint-li les faixes per damunt de l'espatlla de manera que li volten tot el coll i només se li veu el cap. Posteriorment, els ballaires afluixen les faixes i el cap de colla fa un salt ràpid per tal de pujar per damunt del nivell de les faixes que els ballaires han abaixat. Així que ha saltat tornen a estrènyer el teixit per poder sostenir dret el capità que onejant la bandera i es passejat per la plaça. És una llegenda del venciment del bé sobre el mal.

  El ball de faixes és una dansa molt antiga que durant molts anys es va perdre. L'any 1956 va ser recuperat per Joan Amades i Josep M. Castells.

  Tradicionalment, el ball es dansava davant l'església parroquial i la màxima veneració a Sant Martí consistia en que els ballarins units per les faixes entraven al temple fins el presbiteri per besar la relíquia del Sant.

  AMADES, J. (1984): Costumari català: el curs de l'any. Selecta. Barcelona.
  AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicacions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.