Balcons de l'habitatge al C/ Sant Martí, 42
Carme

  Anoia
  C/ Sant Martí, 42
  Emplaçament
  En una façana del nucli urbà de Carme.

  Coordenades:

  41.53112
  1.62075
  384938
  4598637
  Número de fitxa
  08048 - 24
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XIX
  Any
  1893
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA 5807
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  5089001CF8958N
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  La casa del carrer Sant Martí n. 42 és un edifici unifamiliar entre parets mitgeres de poc valor arquitectònic on s'hi conserven, com a elements més interessants, dos balcons amb barana feta de ferro forjat on, al centre de cadascun d'ells, es representa un paó amb la cua oberta, les plomes de la qual s'estenen conformant un motiu decoratiu circular, amb clara voluntat geomètrica. Cadascuna de les plomes està culminada amb motius florals. La resta de la barana presenta motius geomètrics i florals varis. Un element interessant, i no molt freqüent en aquest tipus d'elements, és la inserció de la data de construcció del balco a la part superior de la barana: es tracta de l'any 1893. Ambdós balcons són iguals i simètrics, amb els paons enfrontats; només presenta diferències decoratives la faixa inferior dels dos balcons: mentre el de l'esquerra presenta motius geomètrics simples, el de l'esquerra conté variacions geomètriques més elaborades.

  El paó és una au molt representada com a element ornamental en època modernista. La data que figura a la barana dels dos balcons (1893) corrobora aquesta filiació estilística.

  ASENSI, R. Mª (1992): "Habitatge al carrer Sant Martí", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arquietctònic de Catalunya.