Baga de Merlès
Santa Maria de Merlès

Xarxa natura 2000
    Àrea especial de conservació
    PEIN. MER 82. Riera de Merlès.
    Propietaris diversos
    Jordi Compte i Marta Homs

La baga de Merlès és una gran extensió boscosa que comprèn tota la vessant est de la vall de la riera de Merlès, agafant des de la costa de Borralleras a l'extrem nord fins el sector de la torre de Ginebret, uns quants quilòmetres al sud, passant per diferents zones boscoses entre les que hi ha la baga del Riambau. Recentment s'ha proposat la seva inclusió dins la Xarxa Natura 2000 abarcant també grans zones boscoses al sud de la riera de Merlès arribant fins a l'extrem sud del terme municipal de Santa Maria de Merlès, prop de Sant Miquel de Terradelles. Tota l'àrea afectada en aquesta proposta comprèn grans zones boscoses delimitades per camps de conreu i s'hi troben diversos tipus de bosc, especialment grans pinedes però també deveses i rouredes. La part que es troba en la vall de la riera de Merlès, a la que hem anomenat genèricament baga del Merlès, segueix la riera amb una vessant força constant i una alçada regular, deixant poc espai conreable concentrat a tocar de la riera. Pràcticament no és creuada per cap via de comunicació important i només algunes pistes forestals, una de les quals parcialment asfaltada, la creuen. Es tracta bàsicament d'una pineda, amb alguns roures en punts asolellats prop de la vall i blades en els racons més ombrívols. El sotabosc és variable depenent de l'orientació. Una part d'aquesta baga, a l'extrem sud, va ser afectada per l'important incendi de 1994 i encara és ben visible la zona que va ser afectada, sense pràcticament pins alts i amb multitud de petits arbres i arbustos en el sotabosc. Segons fonts orals, la massa boscosa que hi havia a l'altre vessant de la vall i que van ser totalment devastades pel foc eren més impressionants, amb alzines i roures centenaris repartits al llarg de la vall.