Avenc Penya-segat de la Falconera

Turó de la Falconera
    Situat a les Penyes Roges, aproximadament a 20m en direcció sud del traçat de la C-32.

Cretaci
    Pública
    Diputació de Barcelona, La Pleta. Carretera de la urbanització "Rat-penat" a la Plana Novella, Km. 3
    Conxi Rodríguez

Avenc situat en un terreny de calcàries de l'Hauterivià, té una profunditat màxima de 99m. A 25m per sota del punt més alt del penya-segat és troba una gran plataforma poblada per sota-bosc i margallons, a on es localitza la boca d'un pou amb una certa inclinació en el que existeixen multitud d'arestes i balcons, que desprès de 35m de desnivell acaben en una gran planta ocupada per materials de descalcificació fortament inclinats cap al S. Després d'un desnivell de 20m incideix de nou en el cantell mitjançant un gran pòrtic de 20x30m situat a 16 metres sobre el nivell del mar. Actualment la cavitat es troba molt degradada per el retrocés del penya-segat a causa de l'erosió marina i els efectes salins que han accentuat notablement les formes erosives.

La Federació Catalana d'Espelologia -secció Villalta d'arqueologia i paleontologia ha proporcionat dades referents als avencs i coves.

BORRÀS, J.(1973) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
    MIÑARRO, J. M. (1993) "Inventari Espeleològic de Catalunya" Federació Catalana d'Espeleologia.