Avenc Emili Sabaté

Fons de Vallbona
    Situat, aproximadament, a 600m en direcció nord de la Pleta, seguint el recorregut del GR92.

Cretaci
    Pública
    Diputació de Barcelona, La Pleta. Carretera de la urbanització "Rat-penat" a la Plana Novella, Km. 3
    Conxi Rodríguez

Avenc situat en un terreny de calcàries amb intercalacions dolomítiques del Cretaci inferior, d'edat Valanginià-Barremià, té una profunditat màxima de 46m. El pou d'entrada és d'estructura campaniforme de 23m, la base forma pendent cap al SW i està coberta en la seva totalitat per materials clàstics. En l'extrem SW existeix una entrada a una sala de sostre baix amb un nivell de concrecions extraordinari i uns blocs estalagmítics que dificulten el pas. Un cop travessats aquests, s'arriba a un pou, de 6m, amb les parets recobertes per argiles. Al SW i desprès d'una nova protuberància de 2,5m s'arriba a una sala en la qual s'obre un nou pou de 8m que forma una cavitat en els seu fons de 10x15m dividida per colades estalagmítiques.

Els avencs són conductes o cavitats verticals o inclinats, comunicats amb l'exterior i relativament superficials. Se situen a la zona no saturada, és a dir, a la zona seca on no s'hi acumula aigua d'infiltració. Al massís del Garraf es coneixen uns 500 avencs, el més profund dels quals és el de l'Esquerrà (236m). La màxima concentració es dóna al mateix lloc que les dolines, al Campgràs, pla d'Arenya, etc. La Federació Catalana d'Espelologia -secció Villalta d'arqueologia i pleontologia ha proporcionat dades referents als avencs i coves.

BORRÀS, J.(1973) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
    LASCURAIN, J. (1989) "Del garraf blanc al garraf negre. Una aproximació a l'ecologia de camp. Guia i quadern de treball". Gavà: Museu de Gavà.
    MIÑARRO, J. M. (1993) "Inventari Espeleològic de Catalunya" Federació Catalana d'Espeleologia.