Avenc Emili Sabaté
Sitges

  Garraf
  Fons de Vallbona
  Emplaçament
  Situat, aproximadament, a 600m en direcció nord de la Pleta, seguint el recorregut del GR92.

  Coordenades:

  41.28061
  1.91415
  409066
  4570477
  Número de fitxa
  08270-752
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Segle
  Cretaci
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona, La Pleta. Carretera de la urbanització "Rat-penat" a la Plana Novella, Km. 3
  Autor de la fitxa
  Conxi Rodríguez

  Avenc situat en un terreny de calcàries amb intercalacions dolomítiques del Cretaci inferior, d'edat Valanginià-Barremià, té una profunditat màxima de 46m. El pou d'entrada és d'estructura campaniforme de 23m, la base forma pendent cap al SW i està coberta en la seva totalitat per materials clàstics. En l'extrem SW existeix una entrada a una sala de sostre baix amb un nivell de concrecions extraordinari i uns blocs estalagmítics que dificulten el pas. Un cop travessats aquests, s'arriba a un pou, de 6m, amb les parets recobertes per argiles. Al SW i desprès d'una nova protuberància de 2,5m s'arriba a una sala en la qual s'obre un nou pou de 8m que forma una cavitat en els seu fons de 10x15m dividida per colades estalagmítiques.

  Els avencs són conductes o cavitats verticals o inclinats, comunicats amb l'exterior i relativament superficials. Se situen a la zona no saturada, és a dir, a la zona seca on no s'hi acumula aigua d'infiltració. Al massís del Garraf es coneixen uns 500 avencs, el més profund dels quals és el de l'Esquerrà (236m). La màxima concentració es dóna al mateix lloc que les dolines, al Campgràs, pla d'Arenya, etc. La Federació Catalana d'Espelologia -secció Villalta d'arqueologia i pleontologia ha proporcionat dades referents als avencs i coves.

  BORRÀS, J.(1973) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
  LASCURAIN, J. (1989) "Del garraf blanc al garraf negre. Una aproximació a l'ecologia de camp. Guia i quadern de treball". Gavà: Museu de Gavà.
  MIÑARRO, J. M. (1993) "Inventari Espeleològic de Catalunya" Federació Catalana d'Espeleologia.