Avenc del Montnàs
Olivella

Neolític
    Edats dels Metalls
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Xavier Esteve i Gràcia

Avenc de 22 metres de desnivell negatiu utilitzat durant l'edat del bronze com a lloc d'enterrament col·lectiu. S'hi accedeix per una boca de 0,5 x 0,8 metres que comunica mitjançant una curta rampa descendent amb un primer pou de poc més de 6 metres, al fons del qual (Sala dels Cranis) s'assoleix el punt de màxima fondària. El segon pou de l'avenc és paral·lel al principal i té una profunditat de poc més de 4 metres on acaba (sala dels Rocs).

Coneguda des de temps immemorial per la gent de la contrada, segons la Carta Arqueològica de 1984, a la dècada de 1930 es van trobar nombrosos cranis i ossos dels quals es desconeix la seva situació actual. L'any 1959, J. Bellmunt, del Museu V. Balaguer de Vilanova i la Geltrú. va realitzar una excavació arqueològica, recollint material comprès entre el neolític i la primera edat del ferro. Concretament s'hi recuperà: 11 fulles o ganivets de sílex, 1 fragment de punta, 4 ascles i 1 fragment de destral polida, diverses denes de collaret de variscita, esteatita, marfil i 2 fragments de placa de pissarra, nombrosos fragments de ceràmica (hi ha 8 vasos reconstruïbles fets a mà i a torn), un botó d'os amb perforació en V, nombrosos penjolls de dents, ossos humans de diversos individus i de fauna. També s'hi va trobar una punta de fletxa de bronze i un fragment de fusaiola.

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA TALAIA. "Cadastre espeleològic del terme d'Olivella". Butlletí Biblioteca Museu Balaguer. VI època. Vilanova i la Geltrú.
    BORRÀS, J. (1974). Catálogo espeleológico del macizo del Garraf. Vol. III. Barcelona. p. 152-154.
    CASTELL, J., TEJEDOR, J. (1981). "Cadastre espeleològic de la comarca del Garraf (1a part)". Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. VI època: 169-204. Vilanova i la Geltrú.
    GASCA, M.; CASTELL, J. (1968). "Cova-avenc dels Ossos", Espeleòleg, 5: 156-157. ERE del CEC. Barcelona.
    GONZÁLEZ-ALCALDE, J. (2006). "Cuevas-santuario ibéricas en Cataluña.". Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, 25, p. 187-249.