Avenc del Montnàs
Olivella

A l'esquerra de la riera de Begues a uns 25 m per sobre d'aquesta

Neolític
    Edats dels Metalls
    Xavier Esteve i Gràcia

Avenc de 22 metres de desnivell negatiu utilitzat durant l'edat del bronze com a lloc d'enterrament col·lectiu. S'hi accedeix per una boca de 0,5 x 0,8 metres que comunica mitjançant una curta rampa descendent amb un primer pou de poc més de 6 metres, al fons del qual (Sala dels Cranis) s'assoleix el punt de màxima fondària. El segon pou de l'avenc és paral·lel al principal i té una profunditat de poc més de 4 metres on acaba (sala dels Rocs).

També anomenada Cova-avenc del Montnàs. És habitual la confusió entre aquest avenc i la pròxima "Cova del Montnàs". Sembla que antigament tenia una boca inferior que fou tapada durant els treballs realitzats en unes antigues feixes.

Coneguda des de temps immemorial per la gent de la contrada, segons la Carta Arqueològica de 1984, a la dècada de 1930 es van trobar nombrosos cranis i ossos dels quals es desconeix la seva situació actual. L'any 1959, J. Bellmunt, del Museu V. Balaguer de Vilanova i la Geltrú. va realitzar una excavació arqueològica, recollint material comprès entre el neolític i la primera edat del ferro. Concretament s'hi recuperà: 11 fulles o ganivets de sílex, 1 fragment de punta, 4 ascles i 1 fragment de destral polida, diverses denes de collaret de variscita, esteatita, marfil i 2 fragments de placa de pissarra, nombrosos fragments de ceràmica (hi ha 8 vasos reconstruïbles fets a mà i a torn), un botó d'os amb perforació en V, nombrosos penjolls de dents, ossos humans de diversos individus i de fauna. També s'hi va trobar una punta de fletxa de bronze i un fragment de fusaiola.

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA TALAIA. "Cadastre espeleològic del terme d'Olivella". Butlletí Biblioteca Museu Balaguer. VI època. Vilanova i la Geltrú.
    BORRÀS, J. (1974). Catálogo espeleológico del macizo del Garraf. Vol. III. Barcelona. p. 152-154.
    CASTELL, J., TEJEDOR, J. (1981). "Cadastre espeleològic de la comarca del Garraf (1a part)". Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. VI època: 169-204. Vilanova i la Geltrú.
    GASCA, M.; CASTELL, J. (1968). "Cova-avenc dels Ossos", Espeleòleg, 5: 156-157. ERE del CEC. Barcelona.
    GONZÁLEZ-ALCALDE, J. (2006). "Cuevas-santuario ibéricas en Cataluña.". Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, 25, p. 187-249.