Avenc de la riera de la Falconera

Riera de la Falconera
    Situat a la Falconera, aproximadament a 5m en direcció sud del traçat de la C-32.

Sense data
    Pública
    Diputació de Barcelona, La Pleta. Carretera de la urbanització "Rat-penat" a la Plana Novella, Km. 3
    Conxi Rodríguez

Avenc situat en un terreny de calcàries de l'Hauterivià, té una profunditat màxima de 37m. La boca de 1,5x2m dona pas a un pou de 8m amb una base que forma pendent cap al SW, on es troba l'entrada d'una nova cavitat vertical que secciona una sala lateral en la seva part superior i un fus de 10m d'alçada que ha trobat en coalescència amb dues cavitats de idèntiques característiques entre les que s'observen restes dels primitius envans totalment emmascarats per les formes reconstructores. De la base d'aquesta nova sala parteix un nou pou de 10m, amb un fons situat entre les entrades de dues últimes verticals de 2,5m (la situada al N) i de 6m (l'oberta en l'extrem S), aquesta última presenta les seves parets recobertes per la litogènesi i el seu fons constitueix la màxima cota penetrable de l'avenc.

La Federació Catalana d'Espelologia -secció Villalta d'arqueologia i paleontologia ha proporcionat dades referents als avencs i coves.

Aquesta cavitat va ser descoberta i explorada per primera vegada durant els treballs per trobar el llit del riu subterrani de la Falconera a finals del segle XIX, sota les ordres d' Eusebi Güell.

BORRÀS, J.(1973) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
    MIÑARRO, J. M. (1993) "Inventari Espeleològic de Catalunya" Federació Catalana d'Espeleologia.