Ateneu santfeliuenc
Sant Feliu de Llobregat

Carrer de Vidal i Ribas, 23-25

Climent Maynés
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Es tracta d'un edifici de planta rectangular, amb planta baixa i pis dissenyat amb un llenguatge molt sobri. La planta baixa presenta un sòcol delimitat per un fris de motllures interromput al seu pas per les obertures. Aquestes estan curiosament plantejades, ja que les portes de la planta baixa, de forma rectangular, es fan coincidir perfectament amb les finestres del pis superior, en arc de mig punt, creant un efecte visual d'obertura única que va des de la planta baixa arriba al pis de l'edifici, interrompuda només per una peça rectangular entre ambdues parts que fa de llinda de la porta i de lleixa de la finestra superior. Entre les dues portes que utilitzen aquest recurs es troba una finestra rectangular que en la seva obertura presenta dues columnes petites i senzilles, de fust una mica bombat, que sustenten una llinda de grans dimensions en les que es pot llegir el nom de l'entitat, Ateneu Santfeliuenc. Les lletres estan fetes amb fragments de ceràmica vidriada de color blau sobre fons blanc i tenen una clara inspiració modernista. Van ser fetes per Vicenç Boloix i Nicolau, paleta de Sant Feliu i soci de l'Ateneu. Aquesta llinda fa alhora de lleixa de l'obertura de mig punt que s'hi troba a sobre. Formalment, la seu de l'Ateneu Santfeliuenc es caracteritza per l'austeritat i el predomini de línies geomètriques simples, llenguatge anàleg a la ideologia i estètica del moviment cultural vigent en l'època de la seva construcció: el noucentisme.
    Per altra banda, l'estendard de roba de seda que es conserva a l'interior, presenta diferents motius, alguns pintats i altres brodats, que actuen tot sovint com a metàfores representant la llibertat, el coneixement el treball, la força, la victòria i també la música, l'escultura i la pintura.

Tot i que la titularitat actual de l'equipament és privada, actualment hi ha un conveni amb l'ajuntament de Sant Feliu que permet fer-ne un ús semipúblic.

L' edifici, projectat per Climent Maynés (arquitecte municipal) l'any 1923, va ser executat per l'empresa familiar dels Boloix i la societat Albert Albertí, Germans. Formalment, es caracteritza per l'austeritat i el predomini de línies geomètriques simples, llenguatge anàleg a la ideologia i estètica del noucentisme, moviment cultural vigent en l'època. La seva construcció va propiciar un avenç per a l'entitat, no només en l'àmbit de les activitats de lleure, sinó també en les relacionades amb l'ensenyament.
    Les lletres amb el nom de l'entitat que llueixen a la façana, d'inspiració modernista, van ser refetes l'any 1997 per normalitzar al català el nom de l'entitat, però és va fer tot respectant el model original del seu autor, el paleta Vicenç Boloix i Nicolau.

- ANTOLÍN I ARRUFAT, Pilar; FERRERAS I TORREBLANCA, Enric; GARCÍA I LARIOS, Agustí. Els inicis de l'associacionisme contemporani a Sant Feliu de Llobregat (1850-1914). V Premi d'Investigació Història Local i Comarcal Llorenç Sans. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1997. 203 p.
    - BALETA, Pere. L'Ateneu que jo conec. Sant Feliu de Llobregat: Ateneu Santfeliuenc, 1994. 159 p.
    - FERRER I FONTANET, Jordi. L'Ateneu, 1881-2006 la utopia de la llibertat. Sant Feliu de Llobregat: Ateneu Santfeliuenc i Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 2006. 125 p.
    - FREIXA, Mireia; VIDAL, Mercè. Gaudí, Jujol i el Modernisme al Baix Llobregat. Barcelona: Editorial Mediterrània, 2003. P. 120-122.
    - RUIZ I MORENO, Esther; RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz. Bibliografia sobre Sant Feliu de Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1994. 306 p.
    - Guía Oficial de San Feliu de Llobregat y su partido. Barcelona: guias Catalonia, 1927. P. 1-33.
    - "Las sociedades culturales y recreativas". La Vinya del Puntaire. Núm. 11 (Sant Feliu de Llobregat, ABRIL 1981). P. 10-11.