Arxiu parroquial
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Parròquia de Sant Llorenç Savall i Arxiu Diocesà de Vic.
  Emplaçament
  Nucli urbà / Arxiu Diocesà de Vic.

  Coordenades:

  41.67862
  2.0579
  421586
  4614524
  Número de fitxa
  08223 - 122
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Per la dispersió del material durant la guerra, és possible que encara es guardi algun fragment de l'arxiu a casa d'algun particular.
  Protecció
  Física
  Inexistent
  Armari tancat
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Parròquia de Sant Llorenç Savall, C/ Rectoria , 2. St Llorenç / Bisbat de Vic, C/ Sta. Maria 1 Vic.
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  L'arxiu de la parròquia es conserva partit en dues col·leccions: mentre a la parròquia només hi ha els llibres sacramentals pertanyents al segle XX, l'arxiu històric és al Diocesà de Vic. Allà es conserven els sacramentals d'entre els segles XVI i XIX: set llibres de Baptismes, quatre de Desposoris, quatre d'Òbits i un de Confirmacions. Alguns d'aquests llibres havien utilitzat per a les tapes pergamins de llibres litúrgics medievals, que foren recuperats i que es guarden encara a la parròquia.

  L'any 1936, a l'inici de la guerra, el titular mossèn Josep Blancher va guardar tot l'arxiu de la parròquia en capses de sabates i les dugué a la sabateria de Pau Roma, al carrer Nou, dissimulada entre les prestatgeries. Acabada la guerra es tornaren a vendre sabates i a part de l'arxiu quedà dispers entre diversos veïns; tot i que s'intentà recuperar tot és probable que encara quedi algun document dispers.

  AA.DD (2004) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 2 (El tresor de la parròquia, febrer 2004), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.