Arxiu o recull de les fonts orals de Copons
Copons

Tradició oral
    XXI
    Adriana Geladó Prat

L'Arxiu o recull de les fonts orals de Copons és una eina bàsica per la recuperació de la memòria oral i la història local del municipi. Consisteix en l'elaboració d'un bon nombre d'entrevistes filmades a aquelles persones de més de vuitanta anys que hi vulguin participar, així com la recopilació de material documental i gràfic de caire històric, com fotografies antigues, carnets o cartes per exemple. Cal transcriure o indexar les entrevistes, arxivar-les i difondre-les. L'objectiu és enregistrar la informació obtinguda en arxius digitals de manera que es pugui difondre i consultar, probablement mitjançant la creació d'un arxiu on-line en un futur no gaire llunyà. Els entrevistadors són voluntaris formats en la tècnica de l'entrevista. Els participants reben un exemplar del material que s'ha filmat o transcrit, per ells i les seves famílies.

L'Arxiu o recull de les fonts orals de Copons s'engloba dins del projecte Memoral, un programa de recuperació de la memòria oral i popular dels pobles de l'Alta Segarra i rodalies, desenvolupat per l'associació Cerca, Grup de Recerca en Ciències Socials, i per l'Arada Creativitat Social, una iniciativa especialitzada en la promoció i desenvolupament local de zones rurals i barris desafavorits. Al marge de posar en valor la memòria dels pobles de l'Alta Segarra i rodalies, el projecte Memoral vol esdevenir una eina de dinamització cultural i cohesió social de les zones on s'actua.

GRAU LLUCIÀ, Roser (2012). "Arxiu o recull de les fonts orals de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 33, p. 4-5. GRAU LLUCIÀ, Roser (2012). "Projecte Memoral". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 34, p. 7. http://www.memoral.cat/ (consulta: 19-06-2014) http://www.grupcerca.cat/articles-mostra-2033-cat-el_projecte_memoral_avan%C3%A7a.htm (consulta: 19-06-2014) http://larada.net/