Arxiu Comarcal de l'Anoia
Vallbona d'Anoia

Legal i física
    Llei 10/2001 d'Arxius i Documents
    Generalitat de Catalunya
    Núria Cabañas

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia disposa d'un fons documental de 47 documents que fan referència al municipi de Vallbona d'Anoia. Disposa de 22 documents provinents de l'Arxiu Parroquial de Santa Maria d'Igualada que corresponent a processos judicials entre els anys 1515 i 1801, un document de la Batllia de l'any 1568 i 24 documents d'actes notarials entre els anys 1897 i 1903. També disposa d'un conjunt de 9 fotografies de diferents espais de Vallbona d'Anoia d'entre els anys 1934 i 1944 on destaca l'antiga església parroquial de Sant Bartomeu i una vista panoràmica del terme municipal de l'any 1980.

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia es va crear l'any 1982 i va ser inaugurat l'any 1986 a l'edifici conegut com a Cal Maco, construït l'any 1914 d'estil modernista, tot integrant-se a la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. El 1990 es va traspassar la gestió de l'arxiu al Consell Comarcal de l'Anoia.
    L'Arxiu Comarcal de l'Anoia custodia documentació pública i privada de la comarca de l'Anoia. El seu fons més destacat és el fons municipal de l'Ajuntament d'Igualada, els fons dels departaments de la Generalitat a l'Anoia, els fons notarials, els fons personals i d'empresa i el fons de la parròquia de Santa Maria d'Igualada. També compta amb un fons d'imatges molt important, amb fotografies des de 1850 fins als nostres dies que es complementa amb una biblioteca i hemeroteca especialitzada en fotografia i cinema.