Arcades de la Salut
Collbató

Pla Especial Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Sí; IPA: BLL-06.022
    Bisbat de Sant Feliu de L., Pl. de la Vila, 11, 1-1, Sant Feliu de L. (08980)
    Assumpta Muset Pons

Les arcades de la Salut són un conjunt d'elements esculpits amb marbre vermell i alabastre. En total hi ha tres arcades ogívals que descansen damunt de quatre columnes i quatre capitells. Les bases de les columnes tenen fulles de parra esculpides; les columnes són estilitzades i lobulades i els capitells estan adornats amb uns peixos entrecreuats.
    L'arc central és el més gran i té una motllura a l'interior, de la qual arrenquen cinc lòbuls. Els altres dos estan col·locats a banda i banda i presenten la mateixa decoració, tot i que són més petits i només tenen tres lòbuls. Van ser muntats al presbiteri, darrere de l'altar, de manera que l'arcada fa de capella a la imatge de la Mare de Déu de la Salut, que reposa dins d'un nínxol.

Originàriament aquestes arcades eren al despatx de la clínica que el Dr. Bretón tenia al carrer Herzegovina, de Barcelona. L'any 1974 va ser transformat en un quiròfan i les arcades desmuntades i llençades a un contenidor. D'allà van ésser rescatades per l'encarregat de les obres que les portà a la seva torre de can Rial (Esparreguera). Quatre anys més tard, quan va abandonar la casa, les donà a Josep Matalonga, un veí de Collbató que havia treballat amb l'equip d'arquitectes que havien reformat la clínica. Les quaranta peces foren traslladades a Collbató i guardades en un magatzem municipal, primer, i a l'ermita de la Salut, més tard. Allà van romandre fins l'any 1993, quan un grup de veïns, coordinats per mossèn Joaquim Lluís, les muntaren. La inauguració es va fer el dilluns de Pasqua del 1994.

PÉREZ ARIENZA, Gilberto i MUSET PONS, Assumpta (2009), Ermita de la Salut de Collbató, Collbató, Associació de fidels de la Mare de Déu de la Salut de la parroquia de Collbató.