Arcada apuntada de cal Mas Marimón
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (Pl. del Senyoriu s/n-Vilanova d'Espoia 08789 La Torre de Claramunt)
    Emplaçament
    Carreró que permet la comunicació entre el carrer Major i el carrer de Baix, dins del nucli d'Espoia
    435,1

41.51569
    1.65341
    387636
    4596881
    08286-244
    XVI-XXI
    Estructural
    7771010CF8977S
    Raquel Valdenebro Manrique

Arcada apuntada que s'observa a nivell de planta baixa de l'edifici de Cal as Marimón. Aquest edifici compta amb dues façanes, ja que salva un important desnivell entre el carrer Major i el carrer de Baix. L'arcada es troba encastada al mur que dóna al carreró que comunica un carrer amb l'altre. Es tracta d'una arcada apuntada, tot i que per l'evolució de la casa es desconeix si pertanyia als baixos o es tracta d'un arc de descàrrega. L'arcada es recolza sobre brancals de diferents dimensions, ja que salva l'important desnivell del carrer. Actualment l'element es troba inutilitzat a nivell estructural i ha estat tapiada amb maó, deixant una finestra a la part superior del mur per permetre la il·luminació dels baixos. La casa va ser restaurada recentment, arrebossant aquesta façana i pintant-la de color taronja, tot i que s'ha deixat l'arcada a la vista.

Cal Mas Marimón és una de les cases antigues que formen part del nucli urbà de Vilanova d'Espoia. La casa ha sofert nombroses modificacions i l'existència d'aquesta arcada s'explica als baixos de la casa, que als seus orígens devia tenir una planta diferent i segurament amb accés des del carrer Major. L'arcada devia quedar dintre de la casa. Les fotografies antigues de la primera meitat del segle XX mostren aquesta casa amb un cos intermedi que unia el carreró per la part superior i que permetia travessar el carrer a l'alçada del primer pis. L'arcada ja era present a la vista del carrer. Les darreres obres de rehabilitació han canviat l'orientació de la casa, obrint l'entrada principal a la placeta del carrer de baix.