Aplec Pasqual
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  Can Millet
  Emplaçament
  Can Xammar de Dalt o Can Millet
  328

  Coordenades:

  41.67437
  2.25828
  438260
  4613889
  Número de fitxa
  08005 - 178
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1944
  Fèlix Millet i Maristany
  Estat de conservació
  Dolent
  Actualment no es celebra.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Es tracta d'un concurs coral impulsat per Fèlix Millet i Marestany, i celebrat des de 1944 fins 1953, el diumenge o el dilluns de Pasqua, al pati de Can Xammar de Dalt o Can Millet. Els aples pasquals van constituir una festa popular amb un gran nombre de participants tant del municipi, com vinguts d'altres comarques. Els foranis dinaven a la Font de la Mina o a la Font de Can Draper, on tot seguit s'organitzaven coples, balls i sardanes. A la tarda, a l'escenari muntat per l'ocasió al pati de Can Millet, es celebrava el concurs coral i després es feia el repatiment de premis. L'acte finalitzava amb un discurs del senyor Millet exaltant Catalunya, fet extraordinari per aquella època. L'aplec era presentat oficialment com un concurso de caramellas, però a la pràctica era l'excusa per recuperar tradicions catalanes i escoltar música en català.

  Fotografia antiga de la Coral lo Lliri a l'Aplec Pasqual de Can Millet l'any 1948 (Arxiu Digital de l'Ametlla del Vallès).

  BADIA I MORET, J. (1991). Una crònica del nostre temps. L'Ametlla del Vallès (1936-1975). Ajuntament de l'Ametlla del Vallès. DVD: (2007). Perspectives d'un poble. Documentals de l'Ametlla: un poble festiu. Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.