Aplec de Santa Fe Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Santa Fe
  Can Casades
  1131

  Coordenades:

  41.77359
  2.4629
  455361
  4624778
  08081-127
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Popular
  XX-XXI
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Pública
  Virgínia Cepero González

  La festa major de Santa Fe es celebra el primer cap de setmana d'agost. Consisteix en un sopar popular a can Casades, seguit de diverses activitats festives (balls, espectacles, jocs, etc) al voltant d'una temàtica que canvia cada any, entorn la qual giren les diferents activitats.
  Antigament, la festa consistia en un aplec, que es celebrava el primer diumenge del mes d'agost. Els habitants dels pobles veïns de la vall s'aplegaven al Pla de les Pletes, a tocar de l'ermita de Santa Fe, on es menjaven costelles amb pa, ametlles i avellanes torrades, i es feien balls al so del flabiol i del tamborí.
  Es va deixar de celebrar durant diverses dècades, degut al progressiu despoblament de les masies de la zona i la incorporació dels diferents veïnatges i nuclis poblacionals a les festes majors dels respectius municipis. L'any 1994 es va reprendre la seva celebració, promoguda per l'Àrea d'Espais Naturals dins el programa "Viu el parc" i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Fogars de Montclús. L'any 2010 la festa va ser anul·lada.

  Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny -Patrimoni Simbòlic- número 22.

  MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny -Patrimoni Simbòlic-.