Aplec de Sant Elies
Sant Pere de Vilamajor

Sant Elies

L'aplec de Sant Elies es celebra cada 25 d'abril, dia de sant Marc.
    Els actes comencen amb la caminada d'ascens al turó, de bon matí, des de Sant Pere de Vilamajor fins al turó de Sant Elies, parant a esmorzar a la Font de Borrell. També hi pugen cotxes per la pista forestal que condueix a l'ermita.
    A les 12 del migdia, es celebra una missa en honor al sant patró, amb la benedicció dels termes, i la cantada dels goigs.
    A migdia, es fa el tradicional dinar popular a l'esplanada de l'ermita. En acabat, sovint, hi ha música en directe i jocs infantils. Si l'aplec s'escau en cap de setmana, hi participen els gegants de Sant Pere de Vilamajor.

Element inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.

L'origen d'aquesta tradició es remunta a principis del segle XV, quan els habitants de tota la contrada van patir una gran sequera seguida d'una greu epidèmia.
    Els prohoms de Vilamajor van demanar consell al Pare Abat de Santa Fe, que els digué que amb fe podrien canviar la seva sort i, per a propiciar la pluja, els encomanà a Sant Elies. Finalment, es van produir les esperades pluges i es van poder recuperar les collites. En senyal d'agraïment, els habitants dels pobles de la rodalia, van construir una capella en honor a Sant Elies al turó situat entre el Cortès i el Terrer.
    Al segle XVII es van dur a terme obres per engrandir la capella, i adossar-hi un habitatge per a un ermità, que seria alimentat pels feligresos a canvi de les seves pregàries.
    La devoció a Sant Elies es va estendre a diversos municipis i la capella era visitada per habitants de Santa Susanna, Palautordera, Montseny, La Costa, Mosqueroles, Campins, Cànoves, Cardedeu, Les Franqueses, La Garriga i Tagamanent.
    Antigament, es feien tres aplecs cada any, en honor de cadascun dels tres copatrons de l'ermita, per Sant Marc, cada 25 d'abril, per Sant Elies, cada 20 de juliol, i per Santa Teresa cada 15 d'octubre.
    Amb el pas del temps, el culte a Sant Elies va anar disminuint, i es va suspendre l'aplec que es celebrava a l'estiu, i poc després el que es celebrava a la tardor.
    Entre els anys 1914 i 1915, després de l'abandonament per part de l'últim ermità, Sant Elies va quedar en un estat ruïnós i els pastors l'utilitzaven perquè hi dormissin els ramats.
    La sequera que assolà el Vallès l'any 1923 va revifar la devoció a Sant Elies i gràcies a Mn. Llorenç Valls, vicari de Mollet, i al campaner Joan Carol, es va dur a terme una nova restauració de l'ermita.
    L'any 1936, durant la guerra civil, un grup d'exaltats anticlericals va malmetre l'ermita, que va quedar greument afectada.
    L'any 1945, els veïns de La Costa, arrel d'una altra sequera, van promoure la seva restauració. Aquest nou impuls va significar la celebració de dos aplecs l'any, un el dia de Sant Marc, el 25 d'abril, i l'altre el dia de Sant Elies, el 20 de juliol, l'assenyalat dia de Sant Elies, però mica en mica aquest segon aplec es va deixar de celebrar.

EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DEL MONTSENY. Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/el-patrimoni-cultural-immaterial-del-montseny…
    ERAS, J.LL. (1998) "Sant Elies, tant si plou com si no plou!". La veu d'en Pelideu, núm. 0. Sant Pere de Vilamajor, p. 10-14.
    HERRERO i BARÓ, H. (2008) "Aplec de Sant Elies". La Clau de Vilamajor: Butlletí d'Informació Municipal, nº 13. Sant Pere de Vilamajor: ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, p. 10.
    HERRERO i BARÓ, H. (2012) "Aplec de Sant Elies de Vilamajor: 600 anys demanant pluja". D'aquí: la revista gratuïta de gent, racons i coses nostres, nº 5 (abril 2012). Sant Antoni de Vilamajor: Banchs de Comunicació, p. 22-27.
    PORTALS i MARTÍ, J. (1994). "Ermitans a Sant Elies (1665-1906)". Monografies del Montseny, 9. Viladrau: Amics del Montseny, p. 189-209.
    RIBOT, P. (1999). "L'aplec de Sant Elies". Ronda Vallesana: XX, Sant Esteve de Palautordera. Sabadell: Unió Excursionista de Sabadell, p. 113-114.