Aplec de Sant Bernat
Montseny

Sant Bernat de Montseny

Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L'aplec tradicional de Sant Bernat es celebra cada any el tercer diumenge de juny, el més proper a la festa del sant (15 de juny). Al matí es celebra l'ofici solemne amb cantada dels goigs. A la sortida es fan activitats lúdiques per la mainada, que segueixen a la tarda. En acabat es fa una ballada de sardanes, normalment amb la Cobla Genisenca de Taradell.

L'ermita de Sant Bernat i el seu aplec no tenen una història gaire reculada. L'ermita va ser beneïda l'any 1952 i fins a l'any 1982 es celebrava el 15 de juny, que canvià al tercer diumenge de mes. Aquell any es va celebrar amb l'ofici solemne i cantada de goigs, a la tarda rosari i processó, a més de trencar l'olla i ballada de sardanes. Des del seu origen, hi actua la Cobla Genisenca de Taradell.

DE CARALT, D. (1988) . Monografies del Montseny. num 2 "L'ermita de Sant Bernat de Menthon". Viladrau: Amics del Montseny.

Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.