Aplec de l'Ermita de Sant Antoni
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Serrat de la Torrassa, al recinte del Castellnou de Cervelló
  Emplaçament
  Al cim de la muntanya del Montpedrós
  350,5

  Coordenades:

  41.36976
  2.00267
  416593
  4580285
  Número de fitxa
  08244 - 17
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Crisitina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  L'any 2019, s'hi ha celebrat el 65è aplec de l'Ermita de Sant Antoni, organitzat per la Comissió Ermita de Sant Antoni i l'Associació Excursionista Amics de la Muntanya.
  L'aplec que es realitza entorn de l'ermita durant el mes d'abril, i ha anat evolucionant al llarg dels anys. D'una banda s'han intentat recuperar les antigues tradicions, però també s'han incorporat noves activitats.
  Actualment les activitats consten en la pujada a l'Ermita "corrinyada a l'Ermita", un cop allà es fa un esmorzar de forquilla amb botifarres a la brasa. A les 12 - 12:30 del migdia, té lloc la missa i la ballada de Sardanes.
  Des de l'any 2016, també es fa una caminada nocturna abans de l'aplec, que puja a Sant Antoni.

  Segurament l'origen de l'aplec té a veure amb la recuperació d'una tradició popular anterior.
  És sabut que la nova capella construïda al segle XVII fou beneïda el dia 27 de juliol de 1664. Aquell dia es va fer una processó des de l'església de Santa Coloma, amb l'assistència del baró de Sant Vicenç, Dalmau d'Ivorra, la seva esposa, Caterina Salbà, i tota la població. El rector de Sant Boi, Francesch Sbert, hi va celebrar una missa, i després es va fer un dinar popular i es va ballar una danseta per part dels jurats Jaume Monner i Domènech Via i pels administradors Maties Campmany i Rafael Julià.
  Cal no oblidar que l'edifici es va reconstruir de nou a finals dels anys 50 del segle XX per iniciativa popular, per tant sempre ha tingut un valor simbòlic important dins el municipi. Als anys '60 s'hi havien fet acampades i focs de camp.