Aplec de la Salut
Sant Feliu de Llobregat

Ermita de la Salut

Programació calendari festiu
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

L'Aplec de la Salut representa un acte festiu i de convivència durant el qual hi col·laboren gran quantitat d'entitats de la ciutat i s'ofereix un ventall d'activitats tan variades com les sardanes, els gegants, els castellers i la participació de diverses corals del municipi. Se celebra al voltant de La Salut (Masia i Ermita).

La fotografia que il·lustra aquest element del Mapa del Patrimoni de Sant Feliu de Llobregat és del fons de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. S'ha de posar la font si s'utilitza segons les següents dades: FOTO 1: Núm. imatge: 2373 Data de la imatge: 1940 - 1945
    Assumpte: Aplec de la Salut. Ballada de sardanes.
    Fotògraf: Desconegut
    Font d'ingrés: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Col·lecció Ciutadana. Imatge cedida per Fanny Castell

Els aplecs són manifestacions populars i festives d'antiga tradició a Catalunya que, generalment, tenen una motivació de caràcter religiós. L'any 1939, el segon dilluns de pasqua, es va començar a celebrar l'Aplec de la Salut a l'ermita homònima de Sant Feliu de Llobregat. Es tractava d'un dia de descans per als treballadors, que festejaven l'arribada de la primavera en colla pujant a peu a l'ermita i participant de la missa, el dinar, els jocs, els cants i la processó.

El Centre Parroquial va ser l'entitat organitzadora de la jornada fins a finals dels anys seixanta, quan va passar a mans dels Agrupaments. La tradició es va anar perdent durant el següent decenni fins que es va deixar de fer a mitjans dels setanta.

Una vintena d'anys més tard (el 1997), es va recuperar l'antiga jornada i des de llavors s'ha celebrat any rere.

- AGRUPAMENT ESCOLTA NOSTRA DONA DE LA SALUT. 1965-1985. Pg. 88-89.
    - ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT. Programes de mà de l'aplec de la Salut. Sant Feliu de Llobregat. 1997-1999.
    - SANS I FÀBREGAS, Llorenç; CASADEVALL I JUNCOSA, Jordi. Història de Sant Feliu. L'església i la Parròquia. «Imatges i Crònica», quadern I (Va i Ve. Revista cultural i d'informació de Sant Feliu de Llobregat). Sant Feliu de Llobregat: Sant Llorenç Publicacions. 1983. P. 59.